Skip to main content

In juli 2019 werd er in Topsportcentrum Almere 60 jaar Aikikai Aikido in Nederland gevierd met stages van de Japanse Dojo Cho Mitsuteru Ueshiba, hij is de achterkleinzoon van de grondlegger van Aikido. Naast zijn stages, kon je ook lessen volgen van nationale- en internationale instructeurs die van invloed zijn geweest op de ontwikkeling van Aikido in Nederland, waaronder: Tissier Shihan (8e Dan), Ezra Shihan (7e Dan), Goldsbury Shihan (7e Dan), Lagerwaard Shihan (6e Dan), Ravensberg Shihan (6e Dan) en Vriesman Shihan (6e Dan). 

aikido-nederland-mitsuteru-ueshibaBegin van de stage: Mitsuteru Ueshiba Waka Sensei

Het 3-daagse evenement werd druk bezocht door Aikidoka’s uit heel Europa. En natuurlijk ook door mij! Ik had mijzelf op een natuurcamping geïnstalleerd en er eigenlijk alleen de avonden en nachten doorgebracht. Je kon de gehele dag Aikido-lessen volgen, ik heb tijdens het evenement bij elkaar opgeteld zo’n 14 uur Aikido getraind. Mocht je ooit hebben gedacht dat Aikido geen topsport is, dan denk je dat nu misschien wel. Ik heb eiwitpoeders, energierepen- en dranken voorbij zien komen en door de warmte in dat weekend (35-40°C), was dat ook nodig!

 

aikido-nederland-christiaan-tissierChristian Tissier (8e Dan)

Nieuwe inzichten

Eerlijk gezegd had ik niet gedacht dat ik het zo goed kon volhouden, vanwege mijn energielevel & lichamelijke klachten (rug, spieren & gewrichten). De ene keer zijn de klachten wat erger dan de andere keer. Ik heb goed naar mijn lichaam geprobeerd te luisteren, maar ik kreeg telkens opnieuw energie om te trainen! Natuurlijk werd ik wel moe, maar dan nam ik een pauze. Ik heb op mijn ontspanning en ademhaling gelet, ook omdat het druk was op de tatami (mat), was het voor mij belangrijk om in contact met mezelf te blijven. Soms trainde ik met een persoon die erg gespannen aanvoelde. Het is dan een uitdaging om zijn spanning niet over te nemen, maar ik kon de situatie accepteren en liet me niet teveel afleiden. Dit was voor mij een vrij nieuw gevoel, ik was gefocust op het trainen van Aikido en minder met mijn gedachten of met mijn trainingspartner. Heel fijn!

In de periode dat ik nog geen Aikido beoefende, had ik vaak last van overprikkeling op druk bezochte plekken en op kantoor. Ik vond het moeilijk om verbonden te blijven met mezelf. Door dagelijkse Aikido-training sta ik nu dichter bij mijzelf dan ooit. Dit heb ik tijdens dit Aikido-evenement heel bewust ervaren en dit gaf mij een trots gevoel. Ik ben als persoon gegroeid en niet alleen door Aikido, maar ook door mijn doorzettingsvermogen en wilskracht om een manier te vinden om beter met overprikkeling om te kunnen gaan. 

Zo’n evenement is dus niet alleen leerzaam voor je ontwikkeling in Aikido, maar kan ook persoonlijk veel voor je betekenen. Mijn volgende Aikido-evenement staat gepland voor september 2019, in Japan!

Close Menu

Leuk dat je mijn blog bezoekt!

Floor is een enthousiaste Aikidoka die blogt over haar Aikido journey/ persoonlijke ervaring met Aikido, zowel op als buiten de mat.