Skip to main content

Leestijd: 3 minuten – geschreven door Floor

De culturele stad Kyoto stond al op mijn lijstje om te bezoeken, maar ook om Aikido te trainen bij Yoko Okamoto Sensei. Een paar maanden voor mijn vertrek naar Japan zag ik dat er in Kyoto een seminar met haar werd georganiseerd door Keiko-Kai. Keiko-Kai is een enthousiaste groep vrijwilligers die dit seminar voor het eerst hadden georganiseerd, met als doel om verschillende dojo’s en nationaliteiten bij elkaar te brengen. Dat is gelukt! Ik was niet de enige westerling, maar zover ik heb begrepen was ik wel de enige Aikidoka dat vanuit een ander land op bezoek was.

keiko-kai-kyotoGroepsfoto met Yoko Okamoto Sensei & Etsuji Horii Sensei; heb je mij al gespot?

 

aikido-kyoto-i-am-aikidokaBudo Center Kyoto.

Aikido seminar in Budo Center Kyoto

Wauw, wat een prachtig gebouw! Het budo center is gebouwd in 1899 en daarmee het oudste martial arts gebouw van Japan. Er worden verschillende martial arts getraind, waaronder Aikido. Ik heb er een dag doorgebracht en samen met zo’n 120 Aikidoka’s lessen gevolgd van Yoko Okamoto Sensei en Etsuji Horii Sensei. Het was een geweldige ervaring. Met als kers op de taart was ik Uke (ontvanger van een techniek) voor Okamoto Sensei en heb ik tijdens de stage van Horii Sensei even met haar getraind. Ik bewonder haar manier van lesgeven, controle en Aikido-stijl. Het is dan een soort verlangen of nieuwsgierigheid om te ervaren hoe ze aanvoelt en haar technieken uitvoert.

Aikido Kyoto bij Yoko Okamoto

Een paar dagen eerder had ik getraind bij Aikido Kyoto, de Dojo van Yoko Okamoto. Ik fietste ’s morgens naar de Dojo alsof ik de route al vaker had gefietst. De Dojo is gevestigd in een steegje, van een afstand hoorde ik buiten het geluid van bokken (houten zwaarden). Bij binnenkomst werd ik met open armen ontvangen. Vrijwel iedereen groette mij en kwam een praatje maken. Ik had geen les van Yoko Okamoto, maar van haar man Chris Mulligan. De training was een andere ervaring dan in de Hombu Dojo, ik voelde mij meer op mijn gemak en er werd regelmatig van partner gewisseld. De verrassendste techniek was een variant op de Nikkyo-klem met een Jodan-tsuki aanval. De techniek eindigt met dat je op Uke’s bovenrug ligt en de Nikkyo klem aanzet. Chris Sensei heeft bij Steven Seagal getraind, ik vermoed dat deze techniek uit zijn “repertoire” komt.

Meer Aikido in Kyoto

Mijn Aikido ervaring in Kyoto was toch wel de gaafste van al mijn trainingen in Japan. Ik heb veel westerlingen ontmoet die naar Japan zijn gekomen om een aantal maanden of zelfs jaren Aikido te beoefenen en bestuderen. Dit heeft mij geïnspireerd om te onderzoeken of ik in de toekomst een aantal maanden in Kyoto kan verblijven voor Aikido. Er is een cultureel visum die je hiervoor kunt aanvragen. Mocht iemand die mijn blog leest hier ervaring mee hebben? Stuur mij een berichtje! Ik hoor er graag alles over.

aikido-kyoto-i-am-aikidoka
Foto bij Budo Center en Aikido Kyoto Dojo (van Yoko Okamoto).

Na Kyoto was mijn volgende Aikido-training gepland in Shingu, Funada, bij Motomichi Anno Sensei. De Dojo is gelegen in het prachtige Kumano-Kodo gebied. Een paar dagen voor de training hebben we pelgrimsroutes gelopen van Kii-Tanabe naar Nachisan. Ooit waren deze routes heilige tochten voor keizers en samoerai. Onderweg zagen zij de bergen, watervallen en bomen als kami (goden). Je kunt je misschien wel voorstellen dat het bijzondere dagen waren? Lees er alles over!

Mocht je mijn blog over Aikido-training in de Hombu Dojo Tokyo gemist hebben? Lees ‘m hier.

Close Menu

Leuk dat je mijn blog bezoekt!

Floor is een enthousiaste Aikidoka die blogt over haar Aikido journey/ persoonlijke ervaring met Aikido, zowel op als buiten de mat.