Skip to main content

Leestijd: 3 minuten – geschreven door Floor

Met de krijgskunst Aikido leer je hoe je een tegenstander uitschakelt, toch? Ik moet dus oppassen voor jou!”

Meestal krijg ik deze reactie wanneer ik vertel dat ik de Japanse krijgskunst Aikido beoefen. Dit gaat vaak gepaard met een “Woehaaaaa” kreet en een schop-en stootbeweging. Het is amusant dat mensen denken dat ik iemand zou kunnen uitschakelen, maar soms vind ik het jammer dat ze niet precies weten wat Aikido is. Ik realiseerde mij tijdens een seminar met Miles Kessler Sensei, misschien wel voor het eerst, dat ik Aikido niet volledig als een zelfverdedigingskunst ervaar. Aikido is meer gericht op zelfontplooiing. Ik ben iets nieuws gaan leren om beter om te kunnen gaan met stress & overprikkeling. Mensen vragen dan waarom ik voor een krijgskunst heb gekozen. Het antwoord daarop is eigenlijk heel simpel: ik wilde stoppen met vechten.

Moving Zen

Yoga of Mindfulness is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze maatschappij als een gezondheidstrent. Kun jij je nog herinneren dat Yoga werd gezien als een activiteit voor hippies en zweverige types? Ik denk dat Aikido dezelfde transformatie doormaakt. Over Yoga zeggen we dat het een meditatie in beweging is (Moving Zen). Wordt dat nu ook niet voorzichtig gezegd over Aikido? Juist. Yoga, Aikido en ook Tai Chi, Qigong e.d. hebben met elkaar gemeen dat je door het aanleren van vloeiende bewegingen en het focussen op de ademhaling en energiestromingen toewerkt naar meer balans in je leven. 

miles-kessler-floor-hannewijk-2019Oefening met Miles Kessler Sensei (6e Dan Aikikai)

Seminar met Miles Kessler

Miles Kessler is een Amerikaanse Aikido- en meditatieleraar. Tijdens het seminar bij Aikido aan de Rijn in Arnhem liet Miles Sensei ons onderliggende principes van Aikido ervaren, waarbij we de effectiviteit van een techniek moesten loslaten. Aikido is meer dan alleen een krijgskunst, door contact te maken met jezelf en met de ander kun je voelen waar de energie heen wil. Er ontstaat een universele connectie dat leidt naar Jiu waza (vrij bewegen). 

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Miles Sensei gaf mij de feedback dat ik een goede techniek en vorm beheers, maar dat ik dàt juist moest loslaten. Ik moest op zoek gaan naar naar een samenvloeiing met mijn partner. Dit doe je door je mind (ego) los te laten, te ontspannen en vertrouwen op je lichaam. Emoties als angst of gedachten als ‘ik kan het niet’ kunnen de overhand krijgen, omdat je de aangeleerde vorm moet loslaten. “Welke kant moet ik op bewegen om de connectie en flow te behouden?” Ik vond deze oefening heel leerzaam en betrapte mijzelf erop dat ik er plezier in kreeg. 

Jiu waza oefening (op muziek) 

Situaties buiten de dojo

Ik heb van Miles Kessler Sensei geleerd dat er altijd wel een uitweg is. Door je open te stellen, te voelen waar de energie heen wil kun je de connectie behouden en eindeloos samenvloeien met je partner. Ik heb ook ervaren dat wanneer mijn gedachten de situatie overnemen, ik mijzelf vastzet en blokkeer. Eigenlijk geldt dit ook voor moeilijke situaties buiten de dojo. 

Je kunt er namelijk voor kiezen om:

  • een situatie te accepteren zoals het is.
  • mee te bewegen (Moving Zen).
  • ontspannen te zijn.
  • verbinding te maken met jezelf & de ander.

Of je laat je mind (ego) en emoties te overhand hebben. Dan kies je ervoor om jezelf vast te zetten en situaties uit de weg te gaan, terwijl dat helemaal niet nodig is. Natuurlijk moet je het wel oefenen om te ervaren wat zo’n situatie met jou doet en leren hoe je vervolgens bepaalde keuzes maakt. Aikido is daarvoor een prachtig middel, althans dat geldt voor mij. Door veel training sta ik nu zelfverzekerder in leven en kan ik beter meebewegingen in situaties die ik lastig vind.

floor-hannewijk-miles-kessler-i-am-aikidoka
Met Miles Kessler Sensei (6e Dan Aikikai) Foto: Gerben Maassen van den Brink

Close Menu

Leuk dat je mijn blog bezoekt!

Floor is een enthousiaste Aikidoka die blogt over haar Aikido journey/ persoonlijke ervaring met Aikido, zowel op als buiten de mat.