Aikido met 1,5 meter afstand

Leestijd: 2 minuten – geschreven door Floor

 

Eind mei 2020 schreef ik dit blog, toen mochten contactsporten en sportclubs in Nederland na een lockdown van 2 maanden weer van start. Aikido werd in kleine groepen buiten en met 1,5 meter afstand. In de periode van juli tot oktober 2020 hebben contactsporten ook binnen weer volop kunnen genieten van een normale training. Heerlijk!

 

Nu herschrijf ik dit blog. Op 14 oktober 2020 zit Nederland opnieuw in een (gedeeltelijke) lockdown. De amateur contactsporten worden 4 weken lang stilgelegd. Dat betekent dat Aikido tijdelijk niet beoefend mag worden met contact, maar wél met 1,5 meter afstand en alleen individueel of in een kleine groep van 4 personen. Dat is een zure appel voor Aikidoka’s, maar tegelijkertijd besef ik mij opnieuw, terugdenkend aan lockdown #1, dat iedere vorm van training waardevol kan zijn. Ook individueel of in een kleine groep met 1,5 meter afstand kun je Aikido leren en vaardigheden verdiepen.

 

 

Er is een weg

 

Aikido is een contactsport en met de 1,5 meter afstand regel is het niet mogelijk om elkaar te grijpen en technieken uit te voeren. Dat is een feit, maar het betekent niet dat je geen Aikido kunt leren en beoefenen. Aikido is een budo en kent principes die je ook zonder partner kunt leren. 武 (bu) betekent oorlog, krijger, gevecht of vechter en- 道 (do) pad of weg. Budo is dus de weg van de krijger. Deze weg is geen rechte lijn naar doelen die je voor ogen hebt. Zou er bijvoorbeeld een obstakel, zoals de lockdown en het coronavirus je weg blokkeren? Dan zie je door de rechte lijn geen nieuwe mogelijkheden. Je zet jezelf vast…

 

Denk je in vormen? Dan zie je kronkels en bochten op de weg die overgaan in puntjes. Ik noem deze puntjes ook wel steentjes. De grootte, dikte, breedte, lengte en afronding van deze steentjes laat de reactie zien op wat het tegenkomt (obstakel: het Coronavirus) en kan van vorm veranderen. Dit gebeurt wanneer je het aandacht geeft. Vormen bieden mogelijkheden. Een steen kun je opdelen in kleinere steentjes en krijgt daardoor een nieuwe vorm. De weg wordt iets langer, maar onderweg leer en zie je misschien wel meer mogelijkheden dan je van tevoren had gedacht.

 

Ik stond even stil, ik luisterde en zag toen dat de vorm veranderde.

 


Beelden van mijn eerste buitentraining eind mei 2020 met 1,5 meter afstand, bij Aikido Stichting Arnhem.

 

Personal Aikido Training

 

De training is nu vooral gericht op fysieke bewegingen, lichaamsbewustzijn, ontspanning en coaching. Aikido is ook een mentale training. Je kiest voor persoonlijke ontwikkeling en je leert over Aikido basisprincipes die jou kunnen helpen bij jezelf te blijven in (crisis) situaties, zoals de coronatijd. En je bent lekker in beweging!

 

Wat trainen we met 1,5 meter afstand:

  • basishouding: stevig staan, verplaatsing en timing
  • lichaamsbewustzijn
  • Aikido warm-up, stretches
  • wapentraining: oefenvormen met een stok (Jo) & een houten zwaard (Bokken)
  • Rollen en valbreken

 

Personal Aikido Training is individueel (1:1) en bedoeld voor mensen die kennis willen maken met de krijgskunst Aikido. Ervaar je stress, chronische vermoeidheid of ben je herstellende van een burn-out? Dan kan Personal Aikido Training zeker iets voor jou betekenen! Bekijk voor wie Aikido nog meer waardevol kan zijn >

 

Word jij Aikidoka? Meld je aan voor 5 introductielessen Personal Aikido Training (€ 255,00) via een e-mail naar Floor.

 

 

Ben je enthousiast, maar wil je liever nog even wachten? Meld je aan voor I am Aikidoka blog updates – zo verlies je mij niet uit het oog en kunnen we op een ander moment samen trainen.

Gerelateerde berichten

Naar Blog →

Contactformulier