Skip to main content

Na een flinke uitstelperiode door de coronapandemie, was het 22 juli 2021 dan eindelijk zover. Samen met twee andere Aikidokas hebben we ons Aikido Shodan (1e Dan), zwarte band examen, afgelegd. Het examen duurde een uur en we zijn alle drie geslaagd! 

 

In maart 2020 schreef ik een blog over mijn Shodan voorbereidingen tijdens de lockdown. Het was een vreemde, maar leerzame periode om zonder een partner te trainen. Solo ging ik door de technieken en het wapenwerk heen. Ik visualiseerde een aanval en probeerde de verdediging zonder partner uit te voeren. Het voordeel was dat ik dit op mijn gemak kon doen en in ontspanning. De bewegingen werden een soort Tai Chi en Zen movement. Daarnaast hield ik mijn conditie op peil met (core) work-outs, yoga,  fietsen, hardlopen en wandelen. Mijn gedachten daarbij was: “Zodra de wereld er gezonder uit gaat zien en Aikido-training weer mag, ben ik er nagenoeg klaar voor!”

 

Aikido Shodan, zwarte band examen

Het Aikido Shodan examen was zoals ik mij had voorgesteld. Er zijn veel basistechnieken gevraagd en die werden steeds een beetje ingewikkelder in de uitvoering. Ook gingen we door het vereiste wapenwerk heen, plus Randori en Futari Dori (meerdere personen aanval). Mijn respect voor de Uke’s, die het zo lang hebben volgehouden.

 

Twee weken voor het examen kreeg ik rugklachten, zou het gezonde spanning zijn? Mijn rugklachten bleven echter aanhouden tot na het examen. Mijn examen heb ik dus gedaan met die vervelende rugpijn, door de pijnscheuten kon ik niet de power en energie leveren zoals ik dat graag had gewild. Dat vond ik jammer, je wilt op zo’n moment laten zien wat je in de afgelopen jaren hebt geleerd en in huis hebt. Wél vond ik ontspanning in mijn Aikido, mogelijk te danken aan de solo training in de coronatijd. Ik denk dat dit mijn meest ontspannen examen was tot nu toe. Dat voelt wel heel goed: ontspannen een examen afleggen is voor mijn doen een hele prestatie!

 

shodan-zwarte-band-aikido

Foto: Gerben Maarsen- van den Brink

 

En nu?

Aikido Shodan (1e Dan-graad) betekent zoveel als de ‘Eerste stap’, een beginnersgraad. Je bent klaar om de volgende elementen van je training te gaan verdiepen en ontwikkelen: emoties, mentaal en fysiek. Aikido kun je levenslang beoefenen, dus haast heb je sowieso niet. Je bewandelt een uniek pad in de Budo. Aikido zie ik als persoonlijke ontwikkeling en een levenswijze. Je oefent met Aikido-training bijvoorbeeld ook principes die je kunt toepassen in het dagelijks leven. Lees er meer over in dit blog.

 

Ben je benieuwd naar Aikido en wil je het eens proberen? Stuur mij een berichtje voor een proefles Personal Aikido Training!

Close Menu

Leuk dat je mijn blog bezoekt!

Floor is een enthousiaste Aikidoka die blogt over haar Aikido journey/ persoonlijke ervaring met Aikido, zowel op als buiten de mat.