Skip to main content

Je ziet ze vliegen! Als je weet wat Aikido is, of hebt opgezocht op het internet. Dan heb je vast weleens gezien dat mensen soms even ‘door de lucht vliegen’. Dat vliegen heet een ‘vrije val’. Een vrije val is eigenlijk gewoon een voorwaartse rol, maar tijdens de rol wordt je vastgehouden. Daardoor val je over een ankerpunt heen, bijvoorbeeld iemands hand of knie. Het is een spannende val, omdat je zowel vertrouwen moet hebben in jezelf als in de partner die je gooit. Veel mensen, waaronder ikzelf, maken een aanzet of klein sprongetje voordat de vrije val wordt ingezet. Dat is eigenlijk niet de bedoeling. De kunst is om je als een plank loodrecht naar beneden te laten vallen.

Omgaan met vertrouwen en blokkades

In een Aikido training kan je jezelf flink tegenkomen. Mentaal weet je vaak wel wat je moet doen, maar fysiek gebeurt er soms iets anders. Je begint met zelfvertrouwen aan een oefeningen en ineens blokkeer je of je wordt geblokkeerd door je partner. Dat gebeurt en is heel normaal tijdens de training, je helpt elkaar ontwikkelen. Soms is het een uitdaging om te leren omgaan hoe je reageert op bepaalde situaties of gedachten. Bij mij komt vaak de gedachten ‘Ik kan het niet’ voorbij of ik blokkeer soms bij het maken van een vrije val. Aan ‘durf’ ligt het niet, maar mijn vertrouwen is vaak afhankelijk van de persoon die mij gooit. Als hij of zij niet in balans is, dan kan ik dat gevoel overnemen. Vaak kies ik in dit geval dan ook niet voor de vrije val, maar een achterwaartse val. Deze is veilig en er kan weinig aan fout gaan, als je het goed hebt aangeleerd.

Mijn vrije val oefening in de dojo

Zelfvertrouwen

Het heeft een periode geduurd voordat ik de vrije val een beetje onder de knie kreeg. Nog steeds vind ik het een spannende val, maar ik probeer het denken meer los te laten. Daar gaat het namelijk mis! Je moet gewoon gaan, als je gaat denken dan is de kans groot dat je blokkeert of verkeerd terecht komt. Door te vertrouwen op jezelf, je trainingspartner en meebewegen, vlieg ook jij met plezier door de lucht.

Ik vind Aikido een prachtige budo en geweldig middel om bepaalde angsten te overwinnen en actief aan de slag te gaan met zelfvertrouwen en persoonlijke ontwikkeling. Voor sommige is het gewoon een leuke vorm van beweging, maar voor heel veel mensen betekent Aikido veel meer dan dat.

 

Close Menu

Leuk dat je mijn blog bezoekt!

Floor is een enthousiaste Aikidoka die blogt over haar Aikido journey/ persoonlijke ervaring met Aikido, zowel op als buiten de mat.