Skip to main content

In september 2019 ga ik op reis naar Japan. Je kunt wel raden dat ik daar natuurlijk Aikido wil trainen! Het is alleen niet zo gezellig voor mijn reispartner wanneer ik telkens Aikido train, dus we hebben afgesproken dat ik een aantal trainingen mag volgen. 😉

Hombu Dojo in Tokyo

De Hombu Dojo is het wereldhoofdkwartier van Aikikai Aikido en is gevestigd in Tokyo. De Hombu Dojo is in 1931 nog opgericht door de grondlegger van Aikido, Morihei Ueshiba. In deze dojo zijn bijna alle instructeurs Shihan (grootmeester) en bezitten de hoogste Dan-graden. Ik heb het afgelopen jaar veel gelezen over de geschiedenis van Aikido en ook over de Hombu Dojo. Ik kan het bijna niet bevatten dat ik daar nu, als Kyu-graad, ga trainen! Het verreist wel wat voorbereiding om te trainen in de Hombu, vanwege etiquetteregels. Je mag je zweet bijvoorbeeld niet aan je mouw afvegen en er mag in de dojo (oefenruimte) niet gesproken worden tijdens de training. “When in Rome, do as the Romans…”, ook als vrouw heb ik rekening te houden met een aantal zaken, zoals de dojo binnentreden via een ingang voor vrouwen. Ben je nieuwsgierig naar hoe het in werkelijk is? Ja, vertel mij meer >

 

i-am-aikidoka-blog-aikido-japan

Aikido Seminar in Kyoto

Mijn bedoeling was om Aikido te trainen bij Yoko Okamoto Shihan (7e Dan) haar dojo in Kyoto. Yoko Okamoto Shihan is voor mij een soort rolmodel in Aikido. Zij is een van de hoogste Dan-graad houders onder de vrouwelijke Aikido-instructeurs. Ik heb eerder een seminar met haar in Parijs & Amsterdam gevolgd. Ik zag bij toeval dat er in de dagen dat wij in Kyoto zijn een Aikido seminar plaatsvindt met Yoko Okamoto en Horii Shihan in de Butokuden: het oudste martial arts gebouw in Japan (foto’s volgen!). In het gebouw wordt al sinds 1899 krijgskunsten beoefend, waaronder: Aikido, Iaido, Nagnita, Taichi, Kendo, Judo en Karate. Het lijkt mij erg bijzonder om in dit gebouw te trainen. Edit: het was fantastisch om er te trainen, check het blog >

Kumano Funada Kishu Aikikai Dojo

O Sensei (Morihei Ueshiba), de grondlegger van Aikido, kwam vaak naar Kumano (Kii-gebergte) om daar de oude pelgrimsroute te bewandelen. Tijdens een van die pelgrimages kwam hij tot het inzicht dat er een Aikido dojo in Kumano opgericht moest worden, in Shingu nabij de Kumano Hayatama Taisha (Shinto-heiligdom). In 1950 werd er begonnen aan het ontwerp en de bouw van de Aikido Kumano Juku Dojo in Shingu. O Sensei kwam vaak naar de dojo om er les te geven.

Na onze 3-daagse hike van de Kumano Kodo pelgrimsroute verblijven we twee nachten in de stad Shingu. Ik heb overwogen om bij de Kumano Juku Dojo te trainen, maar in een plaatsje vlakbij, Funada, is ook de dojo van Motomichi Anno Sensei (8e Dan). Hij was in de jaren 50 een leerling van O Sensei en is de opvolger van Hikitsuchi Sensei.

Linda Holiday Sensei (6e Dan) is een leerling van Motomichi Anno Sensei. Ik heb in juli 2019 een stage van Linda Sensei gevolgd. Zij schreef het boek, “Journey to the Heart of Aikido“, dat gaat over haar ervaring met het beoefenen van Aikido in Japan, de geschiedenis van Aikido en over de filosofie en lessen van Anno Sensei. Het is dus best bijzonder om een training van Anno Sensei te mogen ervaren, het is alleen voor mij een nieuwe vorm van Aikido. Anno Sensei legt meer de nadruk op de spirituele kant van Aikido. Ik ga het meemaken! Edit: Lees over mijn bijzondere dagen in Kumano Kodo en de training bij Anno Sensei.

Close Menu

Leuk dat je mijn blog bezoekt!

Floor is een enthousiaste Aikidoka die blogt over haar Aikido journey/ persoonlijke ervaring met Aikido, zowel op als buiten de mat.