Skip to main content

Yoko Okamoto Shihan (7e Dan-graad) is een gerespecteerde vrouwelijke Aikido-instructeur uit Japan. Voor veel vrouwen binnen het Aikido is zij een rolmodel, ook een beetje voor mij. 

Ik zoek regelmatig op YouTube naar nieuwe Aikido video uploads. Het liefst een video van meer dan 20 minuten, omdat het dan een interview of een gefilmde les is. Tijdens een ‘random’ research kwam ik een interview met Yoko Okamoto Shihan tegen. Direct was ik onder de indruk door haar verhaal en visie op Aikido. Sindsdien volg ik haar activiteiten op social media en zag ik dat ze naar Europa kwam voor een aantal seminars. 

i-am-aikidoka-okamoto-parijs

Parijs

Ik ben een weekend naar Parijs gereisd om haar lessen te volgen. Waarom ook niet? Yoko Okamoto haar Aikido-stijl is een andere vorm dan dat ik beoefen. Aikido is in de basis hetzelfde, maar technieken kunnen anders worden uitgevoerd. Het was voor mij soms even zoeken naar de juiste manier van uitvoering en andere principes. Desalniettemin vond ik haar seminar ontzettend leerzaam! Haar uitvoering van technieken is heel beheerst en mooi om naar te kijken en van te leren.

Dat je Yoko Okomoto een keer moet meemaken was wel duidelijk. Ik stond met zo’n 200 mensen op de tatami (mat) en dat is behoorlijk intensief. Je moet continu opletten dat je niet niet tegen iemand aan rolt of valt. Iedereen is gelukkig wel oplettend. Tegelijkertijd vraagt zo’n seminar je volle aandacht, je wilt alles wat Yoko Okamoto vertelt en demonstreert goed kunnen opnemen en plaatsen. Voor mij was alles op dat moment nog vrij nieuw: veel indrukken, andere uitvoering van technieken, eye-openers en verschillende trainingspartners. Ik was na het seminar kapot gebroken, maar voldaan!

Een anecdote in Amsterdam

Een paar dagen later gaf Yoko Okamoto een training in Amsterdam. De groep was kleiner. We hebben intensief getraind en de sfeer op de tatami (mat) was anders dan in Parijs. Ik kon mijn draai beter vinden, misschien omdat de avond met de anecdote begon…

Voorafgaand de training had ik mijn nek, schouders en bovenbeen ingesmeerd met een nieuwe spiergel die ik onderweg snel even had gekocht. Ik moest nog even naar het toilet. Bij het optrekken van mijn broek zag ik een enorme rode vlek op mijn been, wow! Ik realiseerde mij direct dat ik mijn nek ook had ingesmeerd. Ik deed snel de toiletdeur open en keek in de spiegel en al hardop pratend tegen mezelf, hoorde ik achter mij een toiletdeur open gaan. Oeps.. het was Yoko Okamoto. Ik corrigeerde direct mijn houding en groette haar met een diepe buiging “Sensei…”. Ze groette mij vriendelijk terug. Ik vertelde haar wat er aan de hand was en ze keek naar de uitslag in mijn nek. Onze conclusie was dat het wel weg zou trekken. Ik bedankte haar voor het meekijken en dat ik het leuk vond om haar te ontmoeten. We liepen samen naar de dojo om te trainen.

In het laatste kwartier van de training keek ik naar een korte demonstratie waar Yoko Okamoto verschillende partners had uitgenodigd om met haar te trainen. Toen nodigde ze mij uit als partner en een fractie later zag ik het kwartje bij haar vallen van ons ‘toilet momentje’. Ze herkende mij. Terwijl we samen trainden, gaf ze mij de correctie om mijn houding (ruggengraat) tijdens het ontvangen van een techniek (Ukemi) rechtop te houden en de uitvoerder (Tori) te volgen. Waardevolle feedback! De uitslag in mijn nek was inmiddels verdwenen. 😉 

In september volg ik opnieuw een seminar met Yoko Okamoto in Japan en wil ik proberen een training te volgen bij naar dojo in Kyoto. Lees mijn blog: Aikido trainen in Japan

 

Close Menu

Leuk dat je mijn blog bezoekt!

Floor is een enthousiaste Aikidoka die blogt over haar Aikido journey/ persoonlijke ervaring met Aikido, zowel op als buiten de mat.