Skip to main content

15 maart 2020. Sportverenigingen en dojo’s sluiten de deuren i.v.m. het Coronavirus en volgen de richtlijnen op van het NOC*NSF en het RIVM. Daarom bied ik, I am Aikidoka, ook even geen Personal Aikido Trainingen aan.

Aikido train je niet alleen in de dojo, maar ook in het dagelijks leven. We oefenen om kalm en bij jezelf te blijven in stressvolle situaties: een aanval/ een corona pandemie. In de dojo hebben we respect voor elkaar en helpen we elkaar ontwikkelen.

Laten we dus vooral de Aikido principes zonder fysieke training niet vergeten, maar help elkaar mét deze principes de coronatijd door. 

– Take care of yourself and others.

 

aikido-covid19-coronavirus-iamaikidoka

Aikido voor thuis in de coronatijd

Je kunt tijdelijk niet naar de dojo om fysiek te trainen, maar je ontwikkeling als Aikidoka hoeft daarom niet stil te staan. Je kunt overal Aikido trainen, waar je ook bent en in elk moment. Dit is geen noodscenario, Aikido is altijd al bedoeld geweest om te integreren in je leven. Zowel binnen- als buiten de dojo.

Nu is het coronatijd. Wereldwijd komt de Aikido Community in actie en inspirireert elkaar om Aikidokas betrokken te houden bij de martial art en de dojo’s. Ik vind dit fantastisch. Het ontroerd mij ook, omdat ik als fanatieke Aikidoka de seminars en het trainen in de dojo even moet missen. Daarom kom ik ook in actie en update ik tijdelijk dit blog met ‘Aikido voor thuis’ content, zodat jij gewoon kunt blijven trainen en bezig blijft met Aikido. De linkjes vind je onderaan deze pagina, ‘Aikido community global content’.

Connect, feel, listen – act Aikido. #covid-19 

Aikido in het dagelijks leven
Pas Aikido principes toe in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld meebewegen in stressvolle situaties (een aanval), zoals de actuele situatie omtrent het coronavirus. Blijf kalm, laat je niet gek maken en breng jezelf terug in het moment. Let op je ademhaling, ontspanning. Wees rationeel, voel waar je nu moet zijn en help anderen indien nodig.

Visualiseer Aikido-technieken
Ga op een rustige plek zitten en neem een aantal technieken door in je hoofd. Visualiseer de dojo waar je bent, wie je oefenpartner is en hoe jij stap voor stap de techniek uitvoert of ontvangt (ukemi). Voel de mat, je bewegingen, het plezier en ervaar ook eventuele blokkades. Deze visualisatie draagt bij aan de ontwikkelingen in je systeem. Je hoofd en lichaam werken samen.

Oefen thuis wapenwerk
Je kunt de Jo 13/ 30 kata of Ken Suburi’s thuis oefenen met Saito Sensei, mits je geen breekbare spullen in de buurt hebt staan of een laag plafond hebt. Misschien heb je een tuin? Met wapenwerk oefen je belangrijke principes zoals o.a. ontspanning, lage en gecentreerde houding, verplaatsing en mindful zijn. Heb je geen wapens? Je kunt een bezemsteel gebruiken. 😉

Zelf-educatie: vermaak & verrijk jezelf
Er is veel online content over Aikido beschikbaar. Google naar artikelen over een gewenst Aikido onderwerp, luister naar podcasts (bijv. Aikido Discussed of Modern Aikidoist), bekijk op YouTube how-to video’s (Aikido-technieken e.d.), seminars en interviews. Bijvoorbeeld een interview met Christian Tissier Sensei over zijn journey in Aikido (7 delen) én een oldskool Aikido documentaire van National Geographic. Enjoy!

Bekijk ook mijn nieuwe blog (incl. video’s!) over hoe ik thuis Aikido blijf trainen én voorbereid op mijn Shodan examen.

Aikido community global content

Update 16 maart 

Update 17 maart

Update 18 maart 

Update 19 maart 

Update 22 maart

Update 25 maart

Update 29 maart

Update 31 maart – final!

Zo. Ik denk dat je wel nu voldoende inspiratie hebt om te gaan starten met Aikido voor thuis training. Heel veel plezier! Zoek je meer inspiratie en ben je benieuwd hoe ik thuis blijf trainen? Lees dan mijn nieuwste blog (Engels).

Close Menu

Leuk dat je mijn blog bezoekt!

Floor is een enthousiaste Aikidoka die blogt over haar Aikido journey/ persoonlijke ervaring met Aikido, zowel op als buiten de mat.