Skip to main content

Woensdag kwam ik aan in San Francisco en vanaf het vliegveld heb ik de metro gepakt naar North Berkeley. Met mijn backpack en reiskoffer liep ik vanaf North Berkeley op mijn gemak naar de Aikido of Berkeley dojo. Nisa, ook een aikido uchi deshi van Kayla Feder Sensei wachtte mij op in de dojo. Ik werd blij ontvangen. Ze maakte mij meteen wegwijs in de dojo en wees mijn uchi deshi kamer aan waar ik zal slapen. Een kleine en eenvoudige ruimte met een bed; alles wat je immers nodig hebt.

uchi-deshi-2

Ik was inmiddels al zo’n 24 uur wakker toen de les begon van Mahika, gevolgd door een les van Mark. Natuurlijk kreeg ik er energie van, maar ik was ook blij dat ik daarna lekker naar bed kon gaan. De volgende dag (donderdag) stond er een druk programma gepland. Erg goed heb ik niet geslapen, vaak wakker, trek in eten en wennen aan nieuwe omgeving. ‘S morgens gingen we (Nisa en ik) al vroeg naar Sensei, ze had ons uitgenodigd voor thee en lunch. Daarna gingen we samen terug naar de dojo voor 2 uur privé-training met twee andere studenten/ instructeurs, gevolgd door twee jeugdlessen en de reguliere avondles van Sensei. Pfoe! Deze dag was ondanks de jetlag helemaal geweldig.

uchi-deshi-2
Bekijk een Instagram-video van de privetraining

Koshi-nage

In de reguliere les hebben we Koshi-nage heupworpen gedaan. Voor de Aikidoka’s: vanuit katatedori en morotedori aanval. Het uchi deshi avontuur is nu echt begonnen, ik werd meteen gevraagd als Uke (ontvanger van technieken) voor Sensei. Ook werden de studenten, waaronder ikzelf, regelmatig voor de groep gevraagd om de techniek te demonstreren. Dat vond ik een beetje spannend, aangezien ik nog niet precies de verplaatsingen ken zoals zij de technieken uitvoeren, maar het ging prima! Wanneer je denkt dat je weer mag gaan zitten, moet je nog even blijven om ukemi te nemen voor de andere studenten!

Misogi training, ‘aan de poets’

Vrijdag was een rustdag met een aantal onderhoudstaken (“Misogi”), zoals Sensei’s kantoor afstoffen, stofzuigen en de ventilatoren schoonmaken. ’s Avonds hadden we les van Bill Essig. Hij was, net als Sensei, een student van Saito Sensei, Hij deelde tijdens de les verhalen over ‘the old days’ en demonstreerde varianten van de Kumi Jo (oefenvormen met een houten stok).

Linda Holiday

Zaterdagochtend stond om 8:30 Lisi alweer voor de deur om mij op te pikken voor een daytrip naar Aikido of Santa Cruz in Santa Cruz, California. We hebben meegetraind in de reguliere les van Linda Holiday Sensei, gevolgd door een vrouwenstage. Aikido of Santa Cruz heeft een prachtige eigen dojo. In een eerder blog schreef ik over haar boek ‘Journey tot he Heart of Aikido’ en leraar Motomichi Anno Sensei. In de dojo zie je foto’s en kalligrafieën hangen die je ook in het boek tegenkomt. Je leest over Linda Holiday Sensei haar leraren (Anno Sensei en Hikitsuchi Sensei) en geschiedenis in Aikido. Erg inspirerend om in haar dojo te zijn en met haar te mogen trainen. Wat een geweldige dag!

kamiza-flowers
Wilde bloemen geplukt voor de Kamiza (de plek waar we dagelijks naar het portret van O’Sensei groeten).

Zondag was een rustige dag. Ik heb Berkeley Downtown, Telegraph Ave. verkend, solo getraind in de dojo en natuurlijk “Misogi” (schoongemaakt), zoals het een aikido uchi deshi betaamd. Vanaf maandag gaan we volop trainen en volgt er meer aikido uchi deshi training, houd mijn social media in de gaten voor video’s!

Close Menu

Leuk dat je mijn blog bezoekt!

Floor is een enthousiaste Aikidoka die blogt over haar Aikido journey/ persoonlijke ervaring met Aikido, zowel op als buiten de mat.