Skip to main content

De eerste zin van dit blog is lastig om te schrijven. Ik heb een aantal pogingen gedaan, maar dan raak ik een beetje geëmotioneerd. Geloof me, dat raak ik niet zo snel! Het zit er bijna op en dat doet iets met mij. Een periode van zes weken begon met leven in het moment en vliegt ineens voorbij. Ik ben ontzettend dankbaar voor dit avontuur, maar of ik voldaan ben? Aan alles komt een eind, maar dat valt me zwaarder dan ik had verwacht. Ik voel mij hier thuis en Berkeley is ook echt een stad naar mijn hart: hippie sfeer, studenten, muziek, prachtige natuur en een relaxte sfeer. Natuurlijk kan ik niet wachten om weer lekker thuis te zijn en te trainen met Piet Sensei – en studenten in de dojo! Mijn zorg is vooral hoe ik alles wat ik heb ervaren en geleerd kan vasthouden en doorontwikkelen.  Er ligt dus een mooie uitdaging in het verschiet. 😉

De natuur opzoeken

Het “uchideshi” leven is volgepland met (zelf)studie en training. Train je niet met Sensei, dan train je wel met andere mensen of solo. Ben je niet fysiek bezig, dan ben je dat wel mentaal. Je bent altijd bezig… met aikido. Het bevalt mij goed, maar het is ook belangrijk om voor jezelf te zorgen. In het begin van mijn avontuur vond ik dat soms lastig en in een eerder blog schreef ik dat de “knop” altijd “aan” staat. Uchideshi zijn betekent ook dat je mentaal en fysiek in balans bent.  Dus hop, de natuur in! Dat helpt mij om balans terug te vinden. Regelmatig haal ik de lekkerste koffie om de hoek en loop ik naar het parkje in om te lezen, of even in het gras liggen. Op een dag dat ik meer vrije tijd heb pak ik de fiets en zoek ik de natuur op. Dat is in Berkeley binnen 25 – 60 minuten fietsen wel te vinden!

 

wapentraining-kayla-feder-sensei

Aikido wapentraining

Ook met Sensei zoeken we vaker de natuur op. We trainen buiten in het park met wapens en voor mij persoonlijk is dat een hele leuke training! Ik leer steeds meer over het wapensysteem dat Morihiro Saito Sensei heeft (door)ontwikkeld na het overlijden van de grondlegger, O Sensei. Het is bijzonder dat ik hier momenteel de luxe heb om van drie mensen te leren die een student waren van Saito Sensei; Kayla Feder Sensei, Bill Essig Sensei en Patricia Hendricks Sensei. Ze hebben allemaal een eigen manier van het overbrengen van het wapensysteem en de details.


Training en ontmoeting met Yoshimitsu Yamada Shihan

Seminar Yamada Shihan

 Als de kans er is om van iemand te leren die nog met O Sensei, de grondlegger van Aikido, heeft getraind… dan ga je er natuurlijk voor! Samen met Laurence en Noah gingen we naar een seminar met Yoshimitsu Yamada Sensei, in San Francisco. Nog geen half uurtje rijden van huis (Aikido of Berkeley dojo) bevond ik mij in een andere wereld. Een kleine wereld moet ik zeggen, er waren zo’n vijftig Aikidoka’s op de mat. In Europa ben ik gewend om met gemiddeld 100 Aikidoka’s op de mat te staan tijdens een seminar. Dit was uniek, een intieme ontmoeting met Yamada Sensei en een aantal andere bijzondere mensen die ik heb ontmoet, waaronder Patricia Hendricks Sensei en Josh Gold (Aikido Journal).

Ontmoeting met Patricia Hendricks

Mijn eerste -in real life – ontmoeting met Patricia Hendricks wil ik jullie niet onthouden. Na Yamada Sensei zijn leerzame les volgde ik een les van Peter Bernard. In deze training was iemand te ruig met zijn ikkyo techniek en heb ik mijn schouder geblesseerd. Het voelde alsof mijn schouder uit de kom werd geduwd, maar de pijn nog was te doen. Tijdens de pauze had ik een ice pack mee en ontmoeten we een groepje in de Japanse wijk voor lunch. Patricia Hendricks Sensei vroeg wat er was gebeurd, ze heeft ervaring met blessures en riep mij bij haar voor een behandeling! Ze zag dat mijn schouder iets naar voren was geschoven en probeerde door manipulatie de schouder (kom) weer zijn weg terug te laten vinden. Ze heeft ook drukpunten behandeld en Reiki toegepast. Na de behandeling voelde mijn arm en schouder compleet anders! Na de pauze stond ik alweer op de mat bij Yamada Sensei, rustig aangedaan natuurlijk. Inmiddels zijn we een paar dagen verder, mijn schouder voelt goed op een nare spierpijn na. Ik heb geluk gehad en een bijzondere ontmoeting met Patricia Sensei eraan overgehouden. In mijn laatste weekend in Berkeley ga ik nog een wapenles volgen in haar dojo in San Leandro.

schouder-blessure-aikido
Blessure opgelopen tijdens Yamada seminar – icepack mode

Een leuke anekdote is dat ik Nisa, de uchideshi waar ik nu samen mee leef, onbewust al had ontmoet tijdens een online wapenstage van Patricia Hendricks Sensei. Ik vertelde haar dat ik Patricia Sensei online had ontmoet (lees hier het blog over de wapenstage terug!). Nisa trainde destijds in San Leandro en herinnerde zich nog dat er een meid meedeed uit Nederland, vanuit haar tuin. Hoe toevallig is het dat we nu samen uchideshi zijn bij Kayla Sensei!

 

 

De Aikido vrije val

Aikido is een krijgskunst dat gepaard gaat met vallen en opstaan én een onderdeel daarvan is de vrije val. Als je wilt kun je de energie van een worp gebruiken voor het maken van een vrije val. Ik vind het een prachtige val, maar het is geen gemakkelijke om onder de knie te krijgen. In de afgelopen jaren heb ik een vrije val ontwikkeld die OK is, maar ik voel mij er niet comfortabel mee. Ik kan mijn lichaam en de landing niet goed controleren, het voelt niet prettig voor mijn lichaam en telkens weer ervaar ik spanning en ongemak. Kortom, echt iets om hier in Aikido of Berkeley mee aan de slag te gaan!

In de tijd dat ik hier ben heb ik verschillende vrije vallen onderzocht… ja! Er zijn verschillende opties voor een vrije val. Een klassieke harde vrije val, een zachte vrije val en iets ertussenin. Als je mij volgt op instagram heb je in de afgelopen weken al een aantal vrije vallen voorbij zien komen. De vrije val die ik graag wil leren is de zachte “Soft High Fall”. Het voelt beter voor mijn lichaam en ik vind het een uitdaging om mijn lichaam te leren beheersen en ontspannen. Het is een heel bewust proces. In het dagelijks leven kom je ook weleens situaties tegen die ongemakkelijk zijn en misschien liever ontloopt. Ga op onderzoek uit en laat het leerproces toe. Verras jezelf!

Inmiddels ben ik vriendjes aan het worden met de zachte vrije val en gaat het steeds beter. Yay, ik begin het ook echt leuk te vinden! Oefenen, oefenen en nog eens heel veel oefenen. Met dank aan een Soft High Fall master himself, César San Miguel.

Fundraiser seminar for Ukraine [dit event heeft plaatsgevonden]

Mijn uchideshi avontuur eindigt met extra uchideshi sessions (privé trainingen) en een bijzondere stage! Kayla Sensei organiseert samen met César San Miguel een Fundraiser voor Oekraine. In deze stage worden mijn wensen voor het bestuderen van ukemi (ontvangen van technieken) en kaeshi waza (overname technieken) vervult. Met deze stage willen we geld inzamelen voor de mensen in Oekraine. Mocht je interesse hebben in het volgen van de stage via Zoom? Je kunt dan op de mat spotten en de sfeer zien in de Aikido of Berkeley dojo waar ik train/ woon. 

Zondag 15 mei – NL tijd: 19:00 – 21:00 / 22:30-00:30
Donation link: aikiextensions.org/donate/
If you prefer to attend the seminar virtually please use the following Zoom Meeting link: https://us02web.zoom.us/j/4338186809
Meeting ID: 433 818 6809
Passcode: artofpeace
Donderdag 19 mei ben ik weer in Nederland. In een volgend blog deel ik meer over mijn totale ervaring als een uchideshi en hoe het na dit avontuur verder met mij gaat. Heb je vragen over mijn ervaring als uchideshi? Stel ze gerust via e-mail of social media, ik beantwoord ze graag!

 

 

Close Menu

Leuk dat je mijn blog bezoekt!

Floor is een enthousiaste Aikidoka die blogt over haar Aikido journey/ persoonlijke ervaring met Aikido, zowel op als buiten de mat.