Halverwege mijn uchideshi avontuur

Ik ben alweer halverwege van mijn uchideshi tijd met Kayla Feder Sensei. De afgelopen weken heb ik veel ervaren en geleerd. Als ik het een thema zou kunnen geven, dan is het “Ukemi” (ontvanger van technieken), Daar lag in eerste instantie ook mijn focus, omdat ik graag beter wil leren volgen, contact behouden en vallen; vliegen door de lucht. De komende 3 weken heb ik als wens aangegeven om te werken aan keashi waza, bepaalde Aikido-technieken drillen (zoals Sensei ze uitvoert) en wapentraining.

 

noah-levine-floor-hannewijk

Wapentraining in het park

 

Onlangs heb ik Noah Levine ontmoet, hij was jarenlang uchideshi van Patricia Hendricks Sensei (Iwama-ryu) en nog steeds student. Hij heeft net zijn eigen dojo geopend in Oakland. We hebben een middag in het park getraind met wapens. Heel leuk en leerzaam en ook net een beetje anders dan ik van Sensei heb gezien. Het is interessant om de verschillen te bestuderen en ook te ervaren dat er zoveel mogelijk is. Zo besef ik mij steeds meer dat je maar niet uitgeleerd raakt van Aikido.

 

Jeugdlessen Aikido of Berkeley

 

Tijdens de jeugdlessen, waar ik assisteer, hebben we inmiddels wekelijks een examen gehad. Waarvan ééntje in het bijzonder. Derya deed haar examen voor de gevorderde groene band, dat staat gelijk aan een 6e Kyu examen van een volwassene. Er is één jeugdlid met een blauwe band, samen zijn ze een voorbeeld voor de andere kids! De kinderen waren erg enthousiast over het examen. Samen met Sensei en Derya hebben we d.m.v. een privéles haar examen voorbereid. Het voelt bijzonder om zo betrokken te zijn, terwijl ik maar zes weken onderdeel ben van de Aikido of Berkeley community. Tijdens Derya haar ge-wel-dige examen en andere examens zit ik naast Sensei als “examencommissie”. Bekijk een korte video van Derya’s examen op FB >

 

wendy-palmer

 

Wendy Palmer Sensei

Sensei heeft mij en Nisa (mede-uchideshi) meegenomen op een ‘field trip’ naar Wendy Palmer Sensei in Corte Madera, niet ver van Berkeley. Ik reed een prachtige route door de bergen! Met een kostbare Sensei naast je in de auto voelt het wel als een hele verantwoordelijkheid moet ik zeggen, maar automaat rijden en op de Amerikaanse wegen went snel. Ik voel mij al een echte local!

 

Tijdens de les van Wendy Palmer Sensei liet ze ons een andere manier ervaren van het uitvoeren van technieken. Het is niet per se martial, maar het geeft wel een extra verdieping in het uitvoeren en ontvangen van technieken. Ze begon met een aantal oefeningen van Koichi Tohei, waar we moesten proberen om het gewicht in ons lichaam los te laten en lichter te maken. Ze gaf ons als voorbeeld om een sterrenstelsel voor te stellen en verbinding te maken met alles (het universum) om ons heen. Je bent niet gefocust op uke, maar beweegt vrij en ontspannen: je bent één met uke én het universum. Een leerzame ervaring, maar ik mis wel het contact met de mat en gegrond zijn.

 

In de uitvoering van technieken hebben we geëxperimenteerd met uke (de aanvaller) uitnodigen om bij je ‘binnen te komen’. Dat geeft meteen een heel ander gevoel dan dat je de aanvaller tegemoet komt in zijn of haar aanval (blokt). Je ontvangt uke en maakt een pad vrij om hem of haar naar de grond te begeleiden. Een aantal keer was ik uke voor Wendy Palmer Sensei en ik kon niet anders dan glimlachen, het was een genoegen om met haar te trainen.

 


Sensei gooit haar kersverse Shodan student in haar hippie hakama (cadeau van Shodan kandidaten!)

 

Shodan – zwarte band – examen

De afgelopen drie weken ben ik heel veel uke geweest voor de drie shodan kandidaten, zoals je in mijn eerdere blogs hebt kunnen lezen. Naast de reguliere lessen hebben we ook afspraken gemaakt om samen te trainen met Sensei. De mannen hebben keihard gewerkt en zijn inmiddels kersverse Shodan (1e Dan) graden! Het examen duurde zo’n drie uur. Natuurlijk had ik als uchideshi ook een rol in het examen en werd naar voren geroepen voor div. techniek demonstraties, jiu waza, koshi nage (heupworpen), tachi dori en jo dori. Voor de lezers die geen Aikido beoefenen, dat zijn verschillende onderdelen binnen het examen waar ik de kandidaten heb aangevallen en de technieken ontvang (ukemi).

 

Het was een speciale dag! Het examen is gezamenlijk geopend en geëindigd (buiging naar portret en Sensei, examencommissie) met als eerste onderdeel suwari waza & hanmi handachi waza. Ook hebben ze momenten alleen op de mat technieken gedemonstreerd. Na het examen kregen ze meteen hun zwarte band van Sensei uitgereikt en mochten ze hun hakama dragen. Dit was een bijzonder moment, er was ruimte voor het delen van ervaringen. Sensei vertelde hoe hard ze hiervoor hebben gewerkt en iedereen die in de dojo aanwezig was, was er ook echt voor deze mannen. Een community gevoel, op en top! Na het examen hadden we potluck: een gezamelijke maaltijd waar iedereen iets voor mee heeft gebracht. Taart, salades, brood, bbq snacks en drinken.

 

De Shodan kanidaten hebben Sensei een hilarisch cadeau gegeven, een Hippie hakama! Zoals je misschien weet is Berkeley bekend om o.a. de hippiecultuur in de jaren 60.

 

floor-hannewijk-kayla-feder

 

Wandeling met Kayla Feder Sensei

 

Als uchideshi breng je meer tijd met Sensei door dan studenten die een aantal keer per week trainen. Naast de privé-lessen met Sensei (en Nisa) was er ruimte om samen even op pad te gaan. Sensei heeft mij meegenomen naar Tilden Park, dat ligt net buiten Berkeley en is een compleet andere wereld. Prachtige natuur, met o.a. eikenbomen en mammoetbomen. Sensei komt hier al van jongs af aan en wees mij op een giftig eikenblad (poison oak), als het blad tegen je huid aan komt dan krijg je ontzettende jeuk en je huid zwelt op. Poison Oak staat bijna overal langs het wandelpad (hoog en laag). Niet zo handig met lage sokken… gelukkig kwam alleen mijn vest tegen het blad aan. 😉

 

Het was fijn om in de natuur te zijn en Sensei beter te leren kennen!

 

aiki-taisai

Aiki Taisai

Wereldwijd wordt er op 26 april (sterfdag) eer betoond aan de grondlegger van Aikido, Morihei Ueshiba “O Sensei”, en herdacht binnen de Aikido community. Aikido of Berkeley heeft jaarlijks de traditie om op deze speciale dag favoriete quotes van O Sensei met elkaar te delen. Nisa en ik hebben een groot vel karton gehaald en canvas om een quote collage te maken. In de komende weken gaan de kids er nog mee aan de slag!

 

Voor de taisa viering heb ik de “Kami” (goden, spirit house) boven het portret van O Sensei’ voorzien van vers water, rijst, sake en zout. En natuurlijk de dojo flink gepoetst! Tijdens de viering en training lazen we elkaar onze favoriete quotes van O Sensei voor, daarna hebben we een Shin Kokyu oefeningen gedaan. Dat zijn ademhalingsoefeningen, Japanse zinnen die je uitspreekt naar de goden en fysieke Aikido bewegingen (torifune, furitama). Na de training hebben we gezamelijk in een kring nog een aantal zinnen uitgesproken en onze gedachten ook gericht op de mensen in Oekraine.

Gerelateerde berichten

Naar Blog →

Contactformulier