Skip to main content

In 2020 had ik een aantal seminars gepland van verschillende internationale Aikido instructeurs, ze zijn allemaal gecanceld vanwege het coronavirus. In de coronatijd heb ik thuis veel online lessen gevolgd, waaronder van Patricia Hendricks Shihan (7e Dan, USA).

Een half uur voor aanvang van het seminar ontving ik een Zoom-link in mijn mailbox, ik logde in en zag haar dojo die ik herkende van YouTube video’s. Ik hoorde haar vertellen dat ze was verrast door de deelname van aantal ‘onbekende’ mensen. “Who’s that? I don’t know her… who are you and where are you from?” Ik vertelde wie ik was en we maakten een praatje. Dat deed ze met alle deelnemers. Meerdere malen hoorde ik haar zeggen dat er mensen aanwezig waren uit verschillende landen. Dat gaf mij een soort van euforisch gevoel, ik ben niet de enige die echt toegewijd is aan Aikido! 😉

https://www.facebook.com/aikidosanleandro/posts/3359719927385754

Voordat ze begon aan haar les, stelde ze met trots haar uchi-deshi studenten voor. Uchi-deshi zijn inwonende studenten (内弟子). Patricia Hendricks is zelf ook uchi-deshi geweest in de jaren ’70 bij haar leraar Morihiro Saito Sensei in Iwama, Japan. Na de introductie sloeg ze een willekeurige pagina open van het boekje ‘The Art Of Peace’ van Morihei Ueshiba (O’Sensei) en las de tekst voor:

The Art of Peace is the principle of the nonresistance. Because it is nonresistant, it is victorious from the beginning. Those with evil intentions or contentious thoughts are vanquished. The Art of Peace is invincible because it contends with nothing.

– Morihei Ueshiba

 Zoals ik de woorden heb opgevat, is dat The Art of Peace (Aikido) het principe is tegen weerstand. Je training wordt abrupt stopgezet door een coronacrisis die ons allemaal raakt. We kunnen ons verliezen in de weerstand en ertegen vechten, maar The Art Of Peace is onoverwinnelijk – omdat ze met niets te maken heeft.

 

Kumi Jo – solo practice 1,2,5 and 10

Kumi Jo

In het eerste deel van het seminar demonstreerde Patricia Hendricks een aantal Kumi Jo vormen, dat zijn partneroefeningen met een houten stok (Jo). Ik trainde de vormen solo, zonder partner. Dat is een beetje maf en best lastig, maar dat kan nu even niet anders.

De bedoeling van o.a. Kumi Jo is om je een beter inzicht te geven van bewegingen in Aikido, zoals de kracht van de aanval gebruiken, harmoniseren van ki (energie) met partner en timing. De Kumi Jo leer je meestal na je Shodan graad (1e zwarte band), voor je Nidan (2e Dan) en Sandan (3e Dan) examen. Doordat ik in de coronatijd voornamelijk alleen met wapens kan trainen, heb ik al een beetje kennis gemaakt met de Kumi Jo. Ik kon in het eerste deel dus aardig goed meekomen!

Patricia Hendricks demonstreerde voornamelijk de ‘gemoderniseerde’ Kumi Jo (en Ken Tai Jo), maar demonstreede ook hoe het in de jaren ’70 door Saito Sensei werd uitgevoerd. Eventjes stond ik hierbij stil… in mijn eigen tuin kreeg ik Aikido geschiedenis mee via een live verbinding met San Leandro, Californië, met één van de hoogste vrouwelijke Aikido instructeurs. Geschiedenis van de bron, ze was namelijk een leerling van Morihiro Saito Sensei en de eerste die een menkyo keaiden wapen certificaat behaalde binnen Saito’s wapensysteem. Morihiro Saito was een leerling van de grondlegger van Aikido, Morihei Ueshiba (O’ Sensei), van wie hij leerde hoe hij de stok (Jo) tegen een partneraanval kon gebruiken. Later heeft Saito Sensei bewegingen met een Jo opgedeeld in kleinere vormen (kata’s) met én zonder partner. Vooral ook om te demonstreren bij Aikido demonstraties.

Bekijk een demonstratie van o.a. Kumi Jo uit 1974 door Morihiro Saito Sensei (minuut 23:38-24:40)

 

Ken Tai Jo  – solo practice 1,3,4,5

Ken Tai Jo

In het tweede deel van het seminar demonstreerde Patricia Hendricks Ken Tai Jo, dat zijn partneroefeningen met een houten stok (Jo) èn een houten zwaard (Bokken). Ik had hier wat meer moeite mee. “This is new material to me.”“For a 1st-Kyu student you’re doing amazing.” Ja, dat zei ze echt. Niet om hiermee te pralen, maar het verraste me. Na elke demonstratie die zij gaf ging ze voor de laptop zitten en riep de naam van de persoon naar wie ze op dat moment keek. “Ok. Floor, go ahead.”

Iedere deelnemer kreeg meerdere malen de mogelijkheid om de uitvoering aan haar te laten zien. Ze corrigeerde waar nodig, gaf feedback, een compliment en soms deed je de vorm samen met haar. In een ‘echt’ seminar gebeurt dit ook, maar dat is misschien minder intiem dan dat ik in de online seminars heb ervaren. Ik kan niet voor Aikido instructeurs spreken, maar ik denk dat je meer details van studenten ziet, omdat ze solo trainen. Ik word er een beetje zenuwachtig van, het scherm vult zich met het hoofd van (niet zomaar!) een Sensei die naar jou kijkt. Madness. Na 5 keer went het wel hoor. 😉

Bekijk een Ken Tai Jo demonstratie van Morihiro Saito Sensei en Patricia Hendricks (1994). 

Als afsluiting van het seminar liet Patricia Hendricks een aantal Henka (Uke Jo) variaties zien. Daarna bedankte ze iedereen voor hun deelname en het unieke samenzijn. Ze opende nogmaals een willekeurige pagina uit het boekje The Art of Peace en las de tekst voor: “Ah, this one is very short and sweet:”

The Art Of Peace is to fulfill that which is lacking.

– Morihei Ueshiba

 Na de les praatten we nog even na, als een soort kringgesprek. Ze gaf het woord aan een aantal van haar Sensei en Senpai studenten, zij deelden wijsheden met ons hoe zij in de coronatijd betrokken blijven bij Aikido. Ben je benieuwd hoe ik dat ervaar? Lees dan mijn blog over hoe ik in het coronatijdperk thuis blijf trainen voor mijn volgende Shodan (1e zwarte band) examen.

Vanaf 1 juli 2020 mogen Aikidokas in Nederland weer “normaal” trainen in de dojo. De Kumi Jo en Ken Tai Jo kan ik nu samen met een partner gaan bestuderen, dat lijkt mij leuk.

So, who’s in?!

 

 

Close Menu

Leuk dat je mijn blog bezoekt!

Floor is een enthousiaste Aikidoka die blogt over haar Aikido journey/ persoonlijke ervaring met Aikido, zowel op als buiten de mat.