Skip to main content

Terug in Berkeley, dat is fijn! Inmiddels al ruim een maand. Mijn intentie was om eerder te bloggen, maar dit kwam er niet van door alle activiteiten in de eerste weken. Graag neem ik je mee in het leven van een full-time uchi deshi, een inwonend Aikido student.

In de eerste dagen heb ik de dagelijkse routine snel weer opgepakt alsof ik niet ben weggeweest. Zoals mijn ochtendwandelingen door de wijk met koffie van het koffietentje Fellini, rondhangen in mijn favo boekenwinkel, lezen in het park, fruit van de bomen plukken, met een rolkoffer vol was naar de wasserette lopen, powernaps en heel veel trainen. 

Heerlijk! Los van de dagelijkse lessen in dojo en extra geplande trainingen, had ik in de weekenden seminars waar je zo’n 4-5 uur per dag traint. Door de intensieve training voelt het alsof ik hier al lang ben. Ik heb zoveel ervaren, geleerd en meegemaakt. De tijd heeft niet stilgestaan, just keep going!

Hiroshi Ikeda ShihanFloor als Uke voor Hiroshi Ikeda Shihan

Los Angeles 

Een paar dagen na aankomst in Berkeley ging ik als Otomo (zorg voor de meester, servant) van Kayla Sensei mee naar Los Angeles voor een Aikido stage met Sensei’s Kayla Feder, Lia Suzuki, Vince Salvator en Hiroshi Ikeda. Gezellig om na al die maanden weer samen te zijn met Kayla Sensei, bijkletsen en o.a. mijn training voor de komende maanden door te spreken. 

Aangekomen in LA werden we opgehaald door een student van Lia Suzuki Sensei en naar de locatie gebracht waar we samenkwamen met de andere Sensei’s voor lunch. Dat is leuk, want je gaat niet naar een restaurant of hotel, maar komt bij mensen thuis. Ik voelde mij direct een onderdeel van deze groep mensen. Alsof het heel normaal is dat je met 7e Dangraden en een 6e Dan aan tafel zit… 🙂

Het stageweekend was intens, vooral voor mij, omdat ik voor elke Sensei flink wat ukemi mocht nemen. Dat betekent dat je technieken voor de groep studenten demonstreert door te volgen wat de Sensei laat zien. Dus geen tijd om even op adem te komen. Ik genoot van de actieve training, ontmoetingen met zowel gevorderde als beginnende aikidoka en de gesprekken met Sensei’s. 

Bekijk deze video waar je mij ziet (minuten 7:23 – 9:30) als Uke voor Lia Suzuki Sensei, tijdens het demonstreren van een techniek.

Nog een tandje erbij

Een leuk moment vond ik dat Lia Sensei een ritueel van haar jarenlange training in Japan met ons deelde. Na de training was het niet meer dan normaal om nog even ukemi te nemen voor een hogere graad. Dat doe je niet om jezelf uit te blussen, maar om ervaring op te doen. Dus, hop! Na zo’n vijf uur training nog even een tandje erbij. Je loopt op een hogere graad (senpai of sensei) af en zegt “onegaishimasu”. Je laat je een paar minuten gooien (jiu waza), dan even bijkomen en dan stap je op iemand anders af. De volgende dag sta je weer op de mat voor een volle dag training, gevolgd door opnieuw een jiu waza natuurlijk.

Terug in Berkeley gaat de training voor de uchi deshi, een inwonend student, gewoon door… Al snel was het weekend en gingen we naar een andere stad in Californië, Tahoe City.

Aikido of Berkeley in Granlibakken

Aikido of Berkeley group of students in Granlibakken

Granlibakken, Aikido Retreat

De roadtrip van Berkeley naar Tahoe was prachtig. Van droogte naar wonderschone natuur, een enorm meer (Lake Tahoe), watervallen, sneeuw en bergen. Op de heen- en terugweg was er tijd voor een hike. Fijn om in de natuur te zijn, na alle ervaringen van de afgelopen weken. Even ontspannen en opladen.

Vorig jaar had ik al over Granlibakken Aikido Retreat gehoord. Dit jaar moest ik het dus zeker gaan meemaken! Het is een Aikido retreat, waar Sensei’s en aikidoka van de “Bay Area” jaarlijks samenkomen. Ik heb 4 dagen ervaren als een inspirerend, liefdevol en gezellig event. Het trainingsprogramma is intensief, maar je wordt verwend met de prachtige natuur, lekker (veel!) eten en faciliteiten als hot tub, sauna, zwembad en massage. 

Naast Kayla Sensei heb ik onder andere lessen gevolgd van Kimberly Richardson, Michael Friedl en Craig Fife. Dit zijn mensen met jarenlange ervaring in Aikido, wat een cadeautje. Ik voel mij verwend en gezegend met al deze leermomenten. Ik besef mij ook dat niet iedereen deze kans krijgt en als uchi deshi zijn er voordelen dat je op sleeptouw wordt genomen, eruit wordt gepikt als uke en aan tafel zit met deze inspirators. 

Aikido als een levensstijl

In de eerste weken heb ik gesprekken gehad met mensen die Aikido als een leefstijl zien. Dat is inspirerend en bevestigd ook dat Aikido kan bijdragen aan de groei en ontwikkeling van mensen. Soms denk ik wel eens, waar doe ik dit allemaal voor? De intensieve training en lange periodes weg zijn van huis. Wanneer ik met deze mensen spreek en vooral de Sensei’s die zich al een groot deel van hun leven bezighouden met aikido, dan gaat het bij mij stromen. 

De Aikido of Berkeley dojo van Kayla Sensei is een plek die mij inspireert en waar veel samenkomt, voor wat Aikido voor mij betekent. De training, community en persoonlijke groei. De studenten komen niet alleen om te trainen, maar ook om ervaringen en verhalen te delen. Samen creëren ze een veilige plek waar je zowel als aikidoka als mens mag ontwikkelen. Buiten de lesuren wordt er ook getraind voor wie wil. Wanneer er een examen is, dan zijn veel mensen aanwezig om de kandidaten te ondersteunen. Ook worden er activiteiten georganiseerd zoals een potluck (samen eten) en filmavond.

Net als vorig jaar, toen ik Uke (trainingspartner) was van de Shodan (eerste zwarte band) kandidaten, heb ik weer een examen (tweede zwarte band) meegemaakt als Uke. Het voelt heel dankbaar, dat je mensen kunt begeleiden ter voorbereiding van het examen door veel met ze te trainen. Tijdens het examen geef je ze vertrouwen en is het vooral heel leuk om te zien hoe ze in hun kracht staan.

Floor-Hannewijk-Eagle Lake loop

Hiking in Tahoe, Eagle Falls 

Toerist

Wat ik vorig jaar een beetje heb gemist, wil ik dit jaar inhalen: de toerist uithangen! Niet zo’n typische toerist natuurlijk, maar ik wil graag wat van de staat Californië zien. Ik heb al een aantal dag- en weekend trips gemaakt. Fietsen in San Francisco, roadtrips naar Tahoe City (hiking) en Route 1 (coastline, beaches & hiking). Prachtig! (Wild) kamperen staat nog gepland. Kortom, I’m having a great time, both training and exploring!

Volg je mij al op Instagram? Daar plaatst ik veel updates, foto en video’s over mijn training als uchi deshi.

Close Menu

Leuk dat je mijn blog bezoekt!

Floor is een enthousiaste Aikidoka die blogt over haar Aikido journey/ persoonlijke ervaring met Aikido, zowel op als buiten de mat.