Skip to main content

Aikido, wat is het toch dat mij blijft integreren aan deze krijgkunst? Los van het feit dat het een leuke kunst is om te beoefenen, draagt het bij aan persoonlijke ontwikkeling. Voor mij is dat genoeg reden om een sabbatical te nemen en een periode als Aikido Nomad door het leven te gaan. 

De komende 3 maanden verblijf ik opnieuw in California, waar ik fulltime Aikido bestudeer bij Kayla Feder Sensei. Een periode van intensieve training helpt mij niet alleen te ontwikkelen als Aikidoka, maar ook als mens. 

Ben je benieuwd naar hoe de eerste keer “Round 1” voor mij is geweest? Bezoek dan deze overzichtspagina en lees de blogs.

Round 2 | uchi deshi 

Een jaar geleden was ik fysiek helemaal klaar voor het avontuur. Het is maf om te ervaren dat de voorbereiding en voorpret nu anders aanvoelt. De afgelopen maanden zijn voor mij bewogen geweest. Aikido stond minder centraal in mijn leven. Er was zorg en aandacht nodig voor mijzelf. Ik koos ervoor om minder te trainen, maar ik stond nog wel wekelijks op de mat. Aikido is voor mij een manier van relativeren en het geeft ruimte voor reflectie en beweging. 

Shugyo 修行 | zelfontplooiing

De grondlegger van Aikido, Morihei Ueshiba “O’ Sensei”, zei over Aikido beoefening dat het Misogi is; een zuivering van lichaam en geest. Dat brengt mij bij het Japanse concept “Shugyo”. In de krijgskunsten staat Shugyo voor beter worden door intensieve training. En dat gaat natuurlijk gepaard met een ‘beter mens’ worden. Het eerste karakter (kanji) Shu betekent vasthoudendheid of discipline en het tweede karakter Gyo pad of reis.

Shugyo is het dagelijks beoefenen van een krijgskunst onder een goede leermeester, gedurende een lange periode. Je leert pijn en vermoeidheid overwinnen en tegenslagen te verwerken. Wanneer je iets moeilijk vindt en bij de pakken gaat neerzitten, dan is er geen Shugyo (beweging). Wanneer je beseft dat iets lastig is en je op zoek gaat naar mogelijkheden, dán ben je aan het trainen.

In de dojo (trainingsruimte) komt men vaak met een bepaald gevoel binnen. Het leven vraagt veel van je. Je hoofd zit vol en emotioneel speelt er van alles. Je gaat trainen, concentreert je en na de training zit je lekkerder in je vel. Door training zuiver je je geest. Je bent nu in staat om aanwezig te zijn en anderen te helpen. Je levensenergie stroomt. Stel je eens voor dat je dagelijks traint, dan zuiver je continu je geest. Bedenk eens wat voor moois dat op je pad kan brengen!

The purpose of training is to tighten up the slack, toughen the body, and polish the spirit. – Morihei Ueshiba

Uchi Deshi | fulltime Aikido-training

Als uchi deshi train je dus Shugyo: lichaam en geest. Ook op de momenten wanneer je vermoeid bent of niet lekker in je vel zit. Shugyo (en Aikido) is een vorm van persoonlijke ontwikkeling en dat is niet altijd even gemakkelijk. Net als het leven zelf. Afgelopen jaar, na zes weken intensieve training, heb ik ervaren dat Shugyo mij kracht, nieuwe inzichten en blijdschap heeft gebracht. Ik zie uit naar wat de komende maanden mij gaan brengen!

Volg mijn training via Instagram @iamaikidoka en natuurlijk mijn blog op deze website. 

Close Menu

Leuk dat je mijn blog bezoekt!

Floor is een enthousiaste Aikidoka die blogt over haar Aikido journey/ persoonlijke ervaring met Aikido, zowel op als buiten de mat.