Skip to main content

*In mijn Uchi Deshi blogs lees je over Sensei (leraar), dat is hoe we Kayla Feder Sensei aanspreken. Dat is beleefd en toont respect voor iemand die je voor is gegaan, waar je van leert en de hoogste Dan-graad in de dojo bezit.

Time flies, ik ben hier alweer bijna 2 weken. De afgelopen dagen waren, ondanks dat ik de jetlag overwonnen heb, wat pittiger dan in de eerste week. Ik train 4 – 6 uur per dag waarvan ik één rustdag per week neem, dan train ik niet. Mentaal en fysiek doet dat natuurlijk wel iets met je. Fysiek voel ik mij best goed. Mentaal ervaar ik soms dat ik moe ben, dan kan ik niet alle informatie verwerken.

Persoonlijk vind ik het interessant om grenzen op te zoeken en te ervaren wat het met je doet. Ik voel mij kalm en leef hier in het moment, maar ik vind het wel lastig om mijn rust te pakken. Je bent altijd alert op bepaalde zaken in dojo en beschikbaar voor (Kayla Feder) Sensei. De training zit ‘m dus vooral daarin; in het moment – hier en nu – zijn, zoals het is. Soms is er even niets en hoeft er niets. In de dojo zijn er dagen dat we van training naar training gaan – met korte pauzes – dan ga je alsmaar door. Ik heb de neiging om in een bepaalde flow te blijven. Het is een uitdaging om te leren rusten wanneer er rustmomenten zijn. Die zijn juist zo belangrijk voor lichaam en geest. Het helpt mij om op de momenten wanneer ik afdwaal of dat er even niets hoeft, te focussen op mijn ademhaling.

Nu ik je een beter beeld kan geven van mijn dojo leven hier, vertel ik je er graag alles over. Misschien ben je Aikidoka en zou je ook wel eens zoiets willen ervaren. Lees dan vooral verder!

Dagelijks train ik samen met Nisa en zelf neem ik ook tijd voor solo oefeningen, zoals meditatie, yoga en wapentraining. Vaak komen er ook overdag studenten langs in de dojo voor een training. Dan trainen wij mee, daar zijn immers de Uchi Deshi’s ook voor.

’S Morgens sta ik tussen 06:30 en 08:00 en zorg ik samen met Nisa (ook uchi deshi) dat de dojo netjes is. De ene dag komt Sensei vroeg en de andere dag later. Op maandag, dinsdag en donderdag brengen we bijna de hele dag met Sensei door. We trainen samen (privé) en we assisteren in de kinder & jeugdlessen. Gevolgd door Sensei haar reguliere les aan de volwassenen. Dan volgen wij dus ook les! Na de reguliere volwassenen lessen van Sensei trainen we nog een poosje door, bijvoorbeeld iets wat je wilt verdiepen dat je tijdens de les hebt opgepikt. Of je traint jiu waza met Sensei! Op deze dagen tik je dus al snel 6 trainingsuren aan.


Bladzijde uit boek: Living by Design – Mitsugi Saotome

We trainen 2x per week zo’n 2 – 3 uur privé met Sensei. Je kunt in deze trainingen je wensen inbrengen, maar ze deelt ook met ons wat zij momenteel zelf bestudeert. Zo las ze bijvoorbeeld een bladzijde voor uit het boek van Mitsugi Saotome (zie foto hierboven). We hebben veel innerlijke training gedaan, zoals het werken vanuit je centrum, contact maken, energie volgen, openingen vinden en het gebruik van de heupen. Er zijn ook trainingen waar we inzoomen op details van technieken en fysiek flink bezig zijn. Na de training maken Nisa en ik ontbijt/ lunch voor Sensei en eten we samen. We praten over van alles en doen soms gezamenlijk taken in de dojo die Sensei graag gedaan ziet. Dan volgen de kinder & jeugdlessen en volwassenen les met Sensei. Rond 21:30/ 22:00 kook ik (pas) dinner!

aikido-of-berkeley-kids

Het is leerzaam om te zien hoe Sensei de kids & juniors lesgeeft. De kinderen zijn al zo wijs! Sensei deelt quotes van O’ Sensei, verhalen van vroeger, andere wijsheden met de kinderen en leert ze discipline (houding, respect, alert zijn), veilig vallen en rollen. Afgelopen week hadden we een examen van een junior voor groene band en volgende week doet een junior examen voor een gevorderde groene band (streepjes test). Ze is er helemaal klaar voor en iedereen is enthousiast voor haar. De kids zijn al super vaardig met wapenwerk en klem technieken!

Naast alle trainingen is er natuurlijk ook tijd voor gezelligheid in de dojo! Deze week hadden we een verjaardag community feest van Lisi Baldwin Sempai, ze is 60 geworden. Samen hebben we haar speciale ‘verjaardag les’ voorbereid. Er waren zo’n 25 mensen op de mat die speciaal voor Lisi zijn gekomen en er kwamen jeugd studenten en ouders langs om Lisi te feliciteren. Lisi nam, omdat ze 60 is geworden, 60 keer ukemi (ontvanger van technieken). We vormden een grote cirkel en Lisi werd 60 keer door ons allemaal gegooid. Gevolgd door een welverdiende taart, cadeau’s en lekker eten! Over een paar weken hebben we Shodan (zwarte band) examens, dat wordt ook volop gevierd.

aikido-of-berkeley

Zoals ik in mijn vorige blog omschreef, heb ik het goed naar mijn zin bij Aikido of Berkeley. Het is inspirerend om te zien hoe de Aikido community hier bruist. Een vaste dojo biedt veel mogelijkheden voor de ontwikkeling van studenten. Bijna iedereen heeft een sleutel en kan trainen wanneer hij/ zij wilt. De komende weken wil ik mij focussen op wat meer fysieke en mentale uitdaging, zoals het drillen van nieuwe aangeleerde vormen, vrije vallen en veel bewegen (jiu waza). Ik schreef eerder dat het Uchi Deshi zijn was begonnen… I was wrong. Ik ging mee in de flow en was nog een beetje afwachtend, ik leer nu dat ik zelf moet aangeven wat ik wil en hoeveel ik wil. Nu ik ben geacclimatiseerd kan het avontuur écht beginnen! 🙂

Regelmatig post ik video/ foto op mijn social media Instagram en Facebook. Heb je vragen? Stel ze gerust!

Close Menu

Leuk dat je mijn blog bezoekt!

Floor is een enthousiaste Aikidoka die blogt over haar Aikido journey/ persoonlijke ervaring met Aikido, zowel op als buiten de mat.