Uchi Deshi bij Kayla Feder Sensei

“Study how water flows in a valley stream, smoothly and freely between the rocks. Also, learn from holy books and wise people. Everything – even mountains, rivers, plants, and trees – should be your teacher.”
– Morihei Ueshiba

 

In April 2022 ga ik op avontuur, across the pond! Voor 5 weken ga ik als Uchi Deshi naar Kayla Feder Sensei in Berkeley, California USA.

 

Uchi Deshi is een Japanse benaming voor inwonend en full-time student. Dat betekent dat ik in de dojo (Aikido-school) verblijf, full-time Aikido train en leer van Kayla Feder Sensei. Ik volg niet alleen alle groepslessen. Er zijn ook individuele trainingen met Kayla Sensei en dagelijkse solo-training of samen met andere Uchi Deshi. Tijdens de groepslessen word je vaak gevraagd als Uke (ontvanger van de technieken). Daarnaast heb je een aantal verantwoordelijkheden binnen de community, zoals koken en de dojo schoon en netjes houden. Het programma is fysiek en mentaal zwaar, maar zal ongetwijfeld veel gaan betekenen voor mijn ontwikkeling als mens en Aikidoka.

 

Uchi Deshi in coronatijd

Toen ik een aantal jaren geleden over de term Uchi Deshi binnen de vecht- en krijgskunsten las, baalde ik dat Aikido niet eerder op mijn pad is gekomen. Ik ben niet meer de jongste, maar ook zeker niet oud… dus, waarom in beperkingen denken? Think outside the box! En dat in deze bizarre tijd met de coronapandemie. Wereldwijd hebben beoefenaars van Aikido/ sporters te maken met een vermindering van training of in een aangepaste vorm; online lessen, met mondkapjes op, in de buitenlucht en met 1,5 meter afstand of training zonder partner.

 

Maar juist in deze coronatijd komt harmonie, de AI van Aikido en de wereldwijde community heel sterk naar voren. We’re in this together. Samen (online) trainen brengt ons dichterbij elkaar en bij jezelf. Voor mij persoonlijk zijn de afgelopen twee jaar een rollercoaster geweest met ups & downs, maar ik ben mijn interesse voor Aikido zeker niet verloren. Dagelijks ben ik met Aikido bezig, in welke vorm dan ook. De coronatijd heeft voor mij voor verdieping gezorgd. Ik heb meer focus, interesse en plezier gekregen in het bestuderen van deze mooie krijgskunst. Ik kan daarom niet wachten om dit avontuur in te duiken.

 

In de periode vanaf 1 april t/m 15 mei is I am Aikidoka – Personal Aikido tijdelijk gesloten. Mijn ervaring als Uchi Deshi ga ik documenteren met foto, video en blog content. Houd mijn website en social media – FB & IG – dus in de gaten en bekijk alvast deze preview-video. >

 

Lees meer over Kayla Feder Sensei >

Gerelateerde berichten

Naar Blog →

Contactformulier