Skip to main content

Train jij ook met een Jo en een Bokken? 

In Aikido lessen maken deelnemers niet alleen kennis met de Japanse krijgskunst Aikido, maar vaak ook met wapens. Wapentraining leert je veel over jezelf. Is je geest kalm of juist onrustig? Ben je aanwezig in het moment en waar voel je spanning in je lijf? Wapentraining in Aikido is niet iets nieuws. De circulaire vloeiende bewegingen in Aikido en ongewapende technieken zijn gebaseerd op de bewegingsvorm van zwaardtechnieken.

Wapentraining is voor aikidokas leerzaam en kan het verdieping betekenen. In dit blog neem ik je mee in wat wapentraining voor mij betekent. Tijdens de training met een jo of bokken, zowel solo als met een partner, probeer ik mij heel bewust te zijn van het moment.

Deze oefeningen, met een bokken, kan heel goed werken om je techniek, houding, ontspanning te observeren.

Bewust trainen in het moment

Dat is nog niet zo makkelijk. Het vergt veel discipline en je mag jezelf niet bekritiseren. Wat je wel doet is het observeren van jezelf. Je neemt de tijd om naar jezelf te kijken. Niet direct in de spiegel, maar luister naar je gedachten, je gevoel en je lichaam. Later, wanneer de geest kalm is, kun je jezelf eens in de spiegel bekijken. Door jezelf te observeren tijdens een (solo)training ben je aanwezig in het moment. Ga je dit vaker doen? Dan komt er automatisch ook meer aanwezigheid in het dagelijks leven. Tijdens zo’n wapentraining probeer ik te voelen, te luisteren en bewust te zijn van de volgende dingen:

Ben ik aanwezig en gefocust?
Hoe voelt het wapen in mijn handen, zwaar of licht?
Is er contact tussen mij, het wapen en de grond.
Hoe beweeg ik het wapen. Doe ik dat met spierkracht? Of laat ik de zwaartekracht het werk doen? Hoe werkt zwaartekracht eigenlijk? 

Is mijn houding laag, gecentreerd, rechtop? Hoe verplaats ik mijzelf?
Hoe voelt mijn lichaam tijdens de bewegingen. Voel ik ergens spanning? 

Ben ik bewust van mijn ademhaling. Adem ik in- en uit bij de bewegingen of houd ik mijn ademhaling vast?
Is mijn techniek de juiste, ervaar ik het gemak ervan?
Heb ik een juiste timing, afstand tot mijn partner en is mijn intentie echt?

Dit klinkt misschien als gekkenwerk, maar is het niet een unieke manier om iets te leren over jezelf? Alles wat je aandacht geeft groeit! Je ontdekt waar spanning zit en hoe je techniek is. Geef het aandacht en ervaar dat je techniek verbetert en spanning na een tijdje verminderd of zelfs verdwijnt. Dit is heel waardevol voor je ontwikkeling als Aikidoka, maar ook als mens.

Aha-momentjes

Tijdens de corona lockdowns heb ik veel met wapens getraind en aandacht gegeven aan ontspanning, mijn houding en verplaatsing. In de eerste weken dat we weer met contact mochten traininen, heb ik ervaren dat mijn solo-training thuis écht heeft bijgedragen aan een verbeterde houding en een stabielere verplaatsing. Daarnaast begrijp ik bepaalde Aikido-principes en technieken veel beter. Ik las bijvoorbeeld in een boek dat wanneer Saotome Sensei aan O’Sensei om uitleg over een techniek vroeg, hij vaak naar zijn bokken greep. Vanuit een zwaardtechniek demonstreerde O’Sensei wat hij bedoelde. Nu zie ik zelf ook de overeenkomsten. Dat zijn van die leuke ‘Aha-momentjes’.

Ervaar het zelf en ga thuis eens bewust aan de slag met bepaalde oefeningen die je leuk vindt. Ik ben benieuwd wat het jou brengt!

aikido-wapentraining-budo-online

Bestel je wapens bij Budo-online

Er zijn genoeg winkels en online platformen waar je wapens of martial arts kleding kunt bestellen. Eerder ontdekte ik Budo-online en maakte ik kennis met de oprichter Jørgen Schildkamp. We ontmoeten elkaar regelmatig op stages in binnen- en buitenland. Jørgen heeft de webwinkel Budo-online opgericht vanuit zijn passie voor budo. Ik vind het een mooie gedachte dat je bij Budo-online artikelen koopt met een verhaal. De artikelen zijn met kennis geselecteerd en worden met aandacht én vooral met liefde naar je toegestuurd.

In de coronatijd heb ik nog nieuwe wapens besteld bij Budo-online en laten graveren met mijn logo. Je kunt je wapen(s) dus ook personaliseren! Bestel nu je wapen(s) bij Budo-online.

Ik wens je veel inspiratie, ontdekking en plezier in je wapentraining.

Close Menu

Leuk dat je mijn blog bezoekt!

Floor is een enthousiaste Aikidoka die blogt over haar Aikido journey/ persoonlijke ervaring met Aikido, zowel op als buiten de mat.