Week van de werkstress: ontspannen met Aikido

Ontspannen in de ‘Week van de werkstress”, dat doe je met Aikido!

Aikido is een Japanse krijgskunst en een bewegingsleer. Veel mensen ervaren stress en het is soms moeilijk om tijd voor jezelf te nemen. Je wilt graag iets veranderen bij jezelf, bijvoorbeeld je sterker voelen wanneer het je te veel wordt. Aikido kan je daarbij helpen.

 

Personal Aikido Training bij I am Aikidoka is een 1-op-1 programma van 5 introductielessen Aikido. Je ervaart in de training dat niet jouw hoofd, maar jouw lichaam iets vertelt over jezelf. Je ontdekt hoe je reageert op bepaalde situaties, waar grenzen liggen en wat jij in het dagelijks leven nodig (of juist niet nodig) hebt om te kunnen ontspannen en niet overweldigd te raken. Stap voor stap leer je hoe jij kunt omgaan met stress.

 

Stress en vooral werkstress is een maatschappelijk probleem. In de afgelopen twee jaar, tijdens de corona pandemie, zien we dat een crisis zorgt voor meer stress en burn-out klachten bij veel mensen. We werken meer thuis, maar de crisis werkt ook door op ons privéleven.*

 

Omgaan met (werk)stress

Je bent niet de enige die zich zo voelt. Stressvolle situaties zijn een onderdeel van ons leven. Hoe fijn zou het zijn om sterker in deze situaties te kunnen staan? In Aikido is balans en timing belangrijk om te reageren op een aanval (stress). Je leert in de Personal Aikido Training om te reageren op een aanval (=stressvolle situatie), stevig te staan en bij jezelf te blijven. Aikido leert je hoe jij reageert op een aanval en welke keuzes jij vervolgens maakt. Kies je voor slachtoffergedrag; dus kiezen voor het spelen van een niet actieve rol in de oplossing? Of accepteer jij de situatie (aanval) en kies je ervoor om actief te reageren?

 

Aikido-training ondersteunt een evenwichtige en natuurlijke levenswijzeJe traint basisprincipes, zoals:

 

  • een correcte houding (Kamae)
  • ruimtelijk bewustzijn en afstand; omgaan met teveel prikkels (Ma-ai)
  • timing (Sen)
  • vloeiend bewegen (Ki no Nagare)

 

Door het beoefenen van deze basisprincipes ontwikkel je een betere eenheid en coördinatie tussen lichaam en geest: balans. De principes zijn ook van toepassing in je persoonlijke leven. Je leert om anders om te gaan met conflict en weerstand (stress), maar ook het leren “zijn” in het hier-en-nu zonder te oordelen. Vrij (mee)bewegen in stressvolle situaties, ontspannen zijn en je realiseren dat vechten geen zin heeft. Misschien ben je gewend om kracht te gebruiken als er weerstand ontstaat. Je zet jezelf mogelijk vast in je lichaam bij bepaalde situaties. In Aikido leer je kracht te gebruiken vanuit ontspanning in het lichaam, en niet vanuit de spieren!

 

 

Ben jij klaar voor een nieuwe uitdaging en toe aan… jezelf?

Speciaal voor de ‘Week van de werkstress’ ontvang je nu tussen 14 en 18 november 2022, 10% korting op 5 introductielessen Personal Aikido Training.

Lees meer over de Training en de Personal Trainer >

 

 

*Uit onderzoek van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA, 2019) blijkt dat ruim 8 op de 10 werknemers de eigen gezondheid goed tot zeer goed noemt. Het aantal werknemers met burn-out klachten blijft met 17% onverminderd hoog; zowel bij thuiswerkers als bij mensen die op locatie werken. 

Gerelateerde berichten

Naar Blog →

Contactformulier