Zelfdiscipline is een karaktereigenschap die je in staat brengt om bepaalde dingen te doen, of je hier nu zin aan hebt of niet. Je doet het gewoon, omdat de afspraak met jezelf hebt gemaakt het te doen. Door die dingen een lange periode te blijven doen (doorzetten!) behoud je focus en ontwikkel je wilskracht. Je gaat door tot het een gewoonte is geworden, uitstelgedrag komt minder vaak voor. Zelfdiscipline kan je ook helpen verbetering te ontwikkelen op het gebied van gezondheid, werk, sport of een hobby.
Je hebt bijvoorbeeld met jezelf afgesproken dat je op werkdagen in de ochtenden die vervelende werkopdrachten doet. Je wilt je mentaal en fysiek fitter voelen en start met een coaching/ fitness- of wandelprogramma op vaste dagen en tijden. Of je wilt ernaartoe werken dat je op een dag 5 km rent in 12 minuten en 50 seconden – het wereldrecord staat op 12 minuten en 51 seconden.
Je doet dagelijks ‘je ding’ of plant er 1, 2 of 3 keer per week een moment voor in, maar soms sla je deze momenten over… Dat geeft stress en bouwt stress op, omdat jij je (soms) niet aan afspraken houdt. Wanneer we het hebben over zelfdiscipline, dan kun jij je gemakkelijker wél aan afspraken houden en ga je verandering opmerken. Na het volbrengen van je work-out, taak of oefeningen voel jij je trots, fit en voldaan. Dit geeft motivatie om door te gaan en zelfdiscipline te ontwikkelen.
Ik heb geen zelfdiscipline
Dat is onzin. Iedereen heeft discipline. Ja, de één beschikt er meer over dan de ander, maar je kunt het wel ontwikkelen. Als je echt iets wilt veranderen in je leven, dan heb ook jij de discipline om je doelen te behalen. Het is niet erg als je een keer overslaat, maar vertrouw op jezelf en dat ook jij oude patronen kunt doorbreken. Verras jezelf!
“Aikido is a discipline of both the body and the mind. Skill is important, but it is no good without purity of the heart”.
– Suganuma Shihan
Aikido en zelfdiscipline
Aikido beoefening heeft mij gemotiveerd om aan de slag te gaan met zelfdiscipline. Het heeft mij geholpen bij het verminderen van stress en ondersteunt bij burn-out herstel (lees je in dit blog). Momenteel brengt het mij structuur en verdieping als Aikidoka.
Aikido is een discipline waar de focus ligt op het verbeteren van de lichaamshouding, leren omgaan met stresssituaties en zowel fysiek als mentaal weerbaar worden. De discipline zit ‘m ook in het ontwikkelen van bepaalde vaardigheden. Je kunt in je Aikido-ontwikkeling zo ver gaan als je zelf wilt en in een tempo dat bij jou past.
Aikido betekent voor mij persoonlijke ontwikkeling en is inmiddels geïntegreerd in mijn levensstijl, omdat ik ervaar dat het mij mentaal en fysiek heel veel oplevert. Dit is natuurlijk niet vanzelf geintegreerd. Ik heb afspraken met mijzelf gemaakt, doelen gesteld en met kleine stapjes heb ik een structuur voor mijzelf gecreeerd. Simpelweg door het gewoon te doen. Het is natuurlijk oke als het een keer wat minder is. Het gaat met ups & downs, we zijn immers mensen en geen machines. Ik probeer te luisteren naar mijn lichaam en grenzen. Dat is ook iets wat Aikido mij leert, niet gaan vechten (gespannen lijf), maar leren meebewegen en een situatie accepteren zoals het is. Soms heb je meer tijd nodig of een slechte dag. Elke dag begin je weer opnieuw en uiteindelijk kom je daar waar je wilt zijn. Dankzij…. jáwel, zelfdiscipline!
Tips om zelfdiscipline te ontwikkelen
- Loop niet te hard van stapel, begin met kleine stapjes. Probeer bijvoorbeeld 1 of 2 keer per week iets te doen en doe het niet te lang. Breid het uit met meerdere dagen en duur wanneer jij je daar goed bij voelt.
- Zorg dat je in het hier en nu (met aandacht) bezig bent met je ‘ding’. Je bent gefocust en sluit je vooral even af van de buitenwereld d.m.v. alleen in een omgeving te zijn of met rustgevende muziek.
- Boek een cursus of plan je ‘ding’ in de ochtend. Dat voorkomt uitstelgedrag of stress, mocht je er gedurende de dag tegenop gaan zien. Of doe je ding juist vlak vóór het moment dat je wilde gaan neerploffen op de bank.
- Ging het goed? Beloon jezelf met een glimlach! Leg niet te veel druk op jezelf, het moet wel leuk blijven. Als je het volhoudt dan ben je gemotiveerd, vrolijker en sta je veel positiever in het leven = minder stress en goede basis voor burn-out herstel!